Güneşli · 18°

Alerji mevsimi uzadı! Astım hastaları dikkat

Baharın gelmesiyle birlikte polen salınımı, alerjisi olan vatandaşları zorladı. Uzmanlar, yoğun polen salınımından dolayı solunum rahatsızlığı olanların dikkatli olması için uyarıda bulunurken Uzman Doktor Ali Fuat Serpen Ekol TV canlı yayınında alerjik reaksiyonu olanlar için açıklamalar yaptı.

Yağmur Güzel

Oluşturma: 07.05.2024 17:11

Güncelleme: 20.05.2024 14:35

Bahar aylarında havada yoğun olarak bulunan polenler alerjik rahatsızlıklara neden oluyor. Hapşırık ve burun akıntısı gibi belirtileri olan polen alerjisi özellikle açık havada vakit geçirenleri etkiliyor. Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Doktor Ali Fuat Serpen Ekol TV canlı yayınında alerji mevsiminin uzadığını belirterek önerilerde bulundu.

"YOĞUN BAKIMDA TEDAVİ ETTİĞİMİZ HASTAMIZ VAR"

Alerji mevsimini mercek altına alan Uzm. Dr. Serpen, " Maalesef bu sene ister istemez ilkbahar sezonunda havaların değişkenlik göstermesiyle polen mevsimi uzamış oldu. Buna dayalı çocuklarımızda ciddi anlamda semptomlar görmeye başladık. Gözlerde yaşarma burun akıntıları sık hapşırmalar gibi. Hatta ileri seviyede alerji olan çocukların bazılarını yoğun bakımda tedavi ediyoruz" dedi.

MASKE KULLANIMINA DİKKAT ÇEKTİ

Göz kaşıntıları, göz yaşarmaları sık hapşırık atakları gördüklerini dile getiren Serpen "Özellikle çok alerjik çocuklarınız varsa hekimlere mutlaka danışılmalı. Bununla beraber bazı önlemler alınmalı. Örneğin evi havalandırmak için çok sık pencere açılmamalı. Çünkü içeri ciddi anlamda polen girecektir. Dışarı çıkıldığı takdirde ise kesinlikle maske kullanılmasını öneriyorum" dedi.

ASTIM HASTALARI DİKKAT

Polenlerin elbiselere sindiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen "Eğer dışarıdan gelindiğinde kıyafet değişmezse polen solunumuna devam edilecektir. Bu söylediklerim yetişkinler için de geçerli. Etkenden ne kadar uzak durursak şikayetlerimiz az olacak. Bu dönemde özellikle alerjiye bağlı astım atakları çok sık görülüyor. Astımlı hastaların bu dönemde çok dikkat etmesi gerekiyor. Yetişkin ve yaşlılar bu konuda çok büyük risk altında" ifadelerini kullandı.

Gözden Kaçmasın