Güneşli · 18°

İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! İndirim sinyali geldi

Politika faizini 5,25'te sabit tutan İngiltere Merkez Bankası'nın, enflasyonun düşük seyretmesi durumunda faizleri indirebileceği de belirtildi.

Mücahit Dere

Oluşturma: 09.05.2024 14:11

Güncelleme: 17.05.2024 03:16

İngiltere Merkez Bankası düzenlenen toplantı sonrasında politika faizini sabit tutmayı kararlaştırdı.

Uzun süredir devam eden yüksek enflasyonun ardından İngiltere Merkez Bankası nihayet yüzde 2'lik enflasyon hedefine kesin olarak ulaşmış durumda.

Merkez bankası Perşembe günü yaptığı açıklamada, politika yapıcıların faiz oranlarını düşürmeye yönelmesiyle enflasyonun iki yıl içinde hedefe ulaşmasının ve daha sonra daha da düşmesinin beklendiğini söyledi.

İNGİLTERE MERKEZ BANKASI FAİZİ SABİT TUTTU

Bankanın dokuz kişilik faiz belirleme komitesinin çoğunluğu, bu hafta faizlerin yüzde 5,25 seviyesinde tutulması yönünde oy kullandı; bu oran 2018 başından bu yana en yüksek seviye ve dokuz aydır bu seviyedeydi. Ancak Mart ayındaki bir önceki toplantıda sadece bir üyeye kıyasla iki üye faiz indirimi yönünde oy kullandı. Bankanın yöneticisi Andrew Bailey de faiz indirimlerinin büyük olasılıkla yolda olduğunu yineledi.

FAİZ İNDİRİM SİNYALİ

Bay Bailey yaptığı açıklamada, "Faiz oranlarını düşürmeden önce enflasyonun düşük kalacağına dair daha fazla kanıt görmemiz gerekiyor. İşlerin doğru yönde ilerlediği konusunda iyimserim." dedi.

İNGİLTERE’DEKİ ENFLASYON BEKLENTİSİ

Banka, önümüzdeki bir buçuk yılın büyük bölümünde enflasyonun yüzde 2,5 civarında olmasını bekliyor. Ancak bankanın tahminine göre enflasyon 2026 başlarında yüzde 1,9'a, üç yıl sonra ise yüzde 1,6'ya düşecek. Enflasyon, 2022'nin sonlarında yüzde 11'in üzerine çıktığı son zirvesinden çok gerilemiş olsa da, merkez bankası erken zafer ilan etmekten çekiniyor.

Diğer birçok merkez bankası gibi İngiltere Merkez Bankası da enflasyon hedeflerine doğru yavaşlarken faiz oranlarını düşürmek ile enflasyonist baskıların yeniden canlanması riski nedeniyle para politikasını aşırı gevşetmemek arasındaki hassas dengeyi bulmaya çalışıyor.

Gözden Kaçmasın