Güneşli · 18°

Pakistan'ın gökleri KORAL'a emanet

Pakistan Hava Kuvvetleri envanterlerindeki Bombardier Global 6000 tipi iş jetini, TUSAŞ ve Aselsan'ın desteğiyle elektronik harp uçağına dönüştürmek için Türkiye'ye göndermeye hazırlanıyor. TUSAŞ'ın geliştirdiği radar karıştırma, iletişim karıştırma ve elektronik istihbarat yapabilen KORAL sistemi Pakistan jetine uyarlanacak. TUSAŞ Türk Hava Kuvvetleri için de benzer jetten 4'ünü istihbarat uçağı olarak geliştirmeye devam ediyor.

Sinan Turp

Oluşturma: 06.05.2024 16:30

Güncelleme: 20.05.2024 11:52

Bombardier jetini ‘Uçan KORAL’ olarak da bilinen Hava-SOJ (Stand Off Jamming) uçağına dönüştürme planı, Pakistan Hava Kuvvetleri’ne yakın Second-to-None dergisinde yayınlandı. Bu analiz, Türkiye’nin kardeş ülke Pakistan'la elektronik harp ittifakını ortaya koydu.

ELEKTRONİK HARP İÇİN HAZIRLANACAK

Habere göre Pakistan ordusu, Global 6000 jetine konulacak sistemlere ilişkin incelemeleri sürdürüyor. İslamabad’ın elektronik harp kabiliyeti konusunda ASELSAN sistemlerini seçmesi bekleniyor.

Pakistan, Bombardier jetini TUSAŞ desteğiyle Hava-SOJ uçağına dönüştürdüğünde, mevcut Falcon DA-20 elektronik harp uçağı ile Saab 2000 özel görev uçağına EH yetenekli yeni bir hava aracı daha eklemiş olacak.

HİNDİSTAN'A KARŞI HAVA ÜSTÜNLÜĞÜ KURACAK

Çok özel görev yüklerine haiz yeni bir Hava-SOJ uçağıyla Pakistan ordusu, Hindistan’la yaşayacağı muhtemel bir savaş sırasında hava üstünlüğü kabiliyeti elde edecek. Olası bir muharebede Pakistan F-16’larıyla J-10CE uçakları, Hindistan’ın Rafale, MiG-21 ve Tejas MK1A’ları ile mücadele edecek.

ASELSAN HAVA-SOJ NE İŞE YARIYOR?

ASELSAN Hava-SOJ sistemleri 3 temel elektronik harp bileşeninden oluşuyor. Radar karıştırma görevindeki Hava-SOJ aygıtı, düşman radarlarının iletim frekanslarını kaydedip aynı sinyali kullanarak bunu yeniden sayısız kez iletiyor ve düşman alıcı-vericilerini felce uğratıyor.

Hava-SOJ, bu kabiliyeti uygulamak için dijital radar frekans hafızasıyla (DRFM) donatıldı. ASELSAN Hava-SOJ, belirli bir bölgede elektromanyetik spektrum oluşturarak dost unsurlara güvenli alan oluşturuyor. Düşman radar ve iletişim aygıtlarını izleyen alıcılar, bu bilgileri daha sonra elektronik harp görevini uygularken başvurulan ‘tehdit kütüphanesine’ ekliyor.

TÜRKİYE 2025'TE ENVANTERE ALACAK

Türk Hava Kuvvetleri’nin 2025 sonundan itibaren TUSAŞ-ASELSAN ortaklığıyla yapılan Hava-SOJ uçaklarını envantere alması bekleniyor.

Gözden Kaçmasın